Hogyan rabolhatják ki Facebook fiókon keresztül? Mit tehet ellene?

hacker

„Mi történhet, ha feltörik a Facebook fiókom? Legfeljebb csinálok új profilt!” – Hányszor és hányszor hallottuk már ezt, pedig akár jóval többet is veszíthet az adatainál, ismerőseinél és fényképeinél! És ezt tudják a netes bűnözők is.

Mit veszíthet?

Ha Facebook-ot tényleg csak az ismerőseivel való kapcsolattartásra használja, fiókja feltörésekor valóban nem veszíthet többet, mint néhány fénykép, illetve néhány óra, amely alatt újra bejelöli rokonait, ismerőseit.

Ennél azonban sokkal nagyobb veszteség is érheti, ha fiókjához kapcsolódik egy vagy több oldal, csoport, netán hirdetési fiók. Ha egy ilyen fiókot törnek fel a hackerek, akkor a kár már forintban is mérhető.

Elveszített ügyfelek

Ha ön egy oldal vagy egy Facebook csoport egyetlen adminja, fiókja feltörésekor akár a teljes oldalt vagy csoportot is elveszítheti, mivel a hackerek által a fiókjában végzett tevékenységnek köszönhetően a Facebook a teljes fiókot is letilthatja, akár véglegesen is!

Egy ilyen esetben a veszteséglista tetejére azonnal fel is írhatja az eddig felépített közösséget, követőket, potenciális vagy már meglévő ügyfeleket is. Az elmúlt hetek, hónapok, évek kemény munkájával felépített kapcsolati tőkéje egyik pillanatról a másikra megsemmisül. Ez egy KKV esetében – az üzleti modell függvényében – akár a teljes vállalkozás csődjéhez is vezethet.

Aki valaha kapcsolatba került ennek a közösségi oldalnak az ügyfélszolgálatával, tudja, hogy minimális az esélye annak, hogy visszakapja az elveszített fiókot, illetve a hozzá tartozó oldalt vagy csoportot.

Megcsapolt bankkártyák

Bár az oldalak elveszítése is forintban mérhető károkat okozhat, sokkal közvetlenebb a kár, ha a fiókhoz rendelt hitelkártyáját csapolják meg a hackerek.

Bár a kártyán lévő pénzt nem tudják közvetlenül átutalni saját számlájukra, mégis százezres, sőt milliós kárt is okozhatnak. Módszerük viszonylag egyszerű. A feltört fiókban saját termékeiket hirdetve kampányt indítanak, úgy, mintha azt ön állította volna be. A beérkezett megrendelések persze náluk csapódnak le, így biztosítják tevékenységük nyereségét.

A feltört fiók eredeti tulajdonosa meg fizeti a megjelenési költséget helyettük. Ráadásul a kampányt úgy állítják be, hogy egyetlen éjszaka alatt akár többszázezer forintot is elköltenek, így a kár gyorsan tetemes méretűre hízhat.

Mit lehet ilyenkor tenni? Egyrészt jelenteni kell a Facebook számára, másrészt azonnal reklamálja meg a kapcsolódó kártyaterhelést bankjánál is.

Mivel a Facebook ügyfélszolgálatára nem lehet azt mondani, hogy nagyon segítőkész és készéges lenne, így ott valószínűleg az idők végezetéig tartó tiltást fog kapni hirdetési fiókjára, illetve ők biztosan nem fogják megtéríteni a kárt.

Nagyobb az esélye annak, hogy bankjánál, illetve kártyatársaságánál sikerrel jár, de azért ezt se vegye biztosra.

Mit tegyen, hogy ne törjék fel fiókját?

A Facebook rendszeresen figyelmeztető üzeneteket küldd a felhasználóknak a fiókok biztonságával kapcsolatban, ezért, ha az ott nyújtott javaslatokat teljesíti, máris sokat tett fiókjának biztonságosabbá tétele érdekében. Persze ezek az üzenetek akár el is kerülhették a figyelmét, ezért azt javaslom, mindenképpen fussa át az alábbi ellenőrző listát, és ha nem felel meg valamelyik feltételnek, azonnal javítsa ki a hibát.

  1. Használjon biztonságos jelszót!
    Legyen benne legalább egy kisbetű, egy nagybetű, egy speciális karakter, és legyen legalább 10 karakter hosszú. Mindezek mellett kerülje a gyakori jelszavakat, mint például: Engedj-be-01 vagy Jelszo!123
  2. Ne használja máshol a Facebook-on használt jelszavát!
    Ha feltörnek egy rendszert, a hackerek gyakran kipróbálják az adott felhasználónév/jelszó párost más oldalakon is, így, ha az adott jelszót máshol is használja, gond nélkül bejuthatnak ebbe a fiókjába is.
  3. Cserélje jelszavát rendszeresen!
    Senki sem szereti cserélgetni a jelszavát, ám ez mégis szükségszerű. Egy 5-6 éves jelszó – főleg, ha máshol is használjuk azt, – semmit sem véd.
  4. Használjon kettős azonosítást!
    A kettős azonosítás lényege, hogy ha valaki új gépről próbál meg belépni fiókjába, addig nem jut be, amíg a bejelentkezési kísérletet egy másik eszközön (például mobilon vagy táblagépen) meg nem erősíti.
  5. Várja el ugyanezt partnereitől, munkatársaitól is!
    Nem jó dolog azon vitatkozni, hogy kinek a fiókján keresztül rabolták ki önt…
  6. Vizsgálja felül a jogosultságokat, költési limiteket rendszeresen!
    Mindenki csak arra kapjon jogot, amire szüksége van. Nem kell, hogy Facebook oldalának 17 admin-ja legyen, ha csak ketten posztolnak oda rendszeresen. Állítson be költési limiteket hirdetési fiókjára.
  7. Ha valakivel közösen használ egy számítógépet, jelentkezzen ki a fiókjából, mielőtt feláll a gép mellől!
  8. Használja a Facebook Hirdetések alkalmazást!
    Ez – megfelelő beállítások esetén – minden hirdetés jóváhagyásánál küldd egy értesítést önnek, így könnyen ellenőrizheti, hogy nincs e beállítva olyan hirdetés, amelyet illetéktelenek helyeztek el fiókjában.

Nincs teljes biztonság

Bármennyire is szeretné, sosem lesz biztonságban, viszont jelentősen megnehezítheti a hackerek dolgát. Ahogy a legtöbben, ők is a legkönnyebb megoldásokat keresik, ezért, ha nehezebb a dolguk, általában inkább tovább állnak…

Szólj hozzá!

Ne menjen még!

Érdeklődik a KKV marketing iránt? Szívesen olvasna róla rendszeresen? Ne maradjon le blogunk egyetlen bejegyzéséről se, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Most ajándék 6 hetes "gyorstalpalóval"!

Blogbejegyzésünkről értesítő hírlevelünk mellett, most lehetősége van feliratkozni ingyenes, hathetes levélfolyamunkra is.